Цезар салата – утринска варијанта

Ако мислите дека вистинската Цезар салата е она што се подготвува набрзина и се продава во повеќето ресторани (со пилешко, сланина и мајонез), тогаш сте лошо информирани и лошо услужени. За вистиснката Цезар салата, подготвувана барем еден век во Рим, Њујорк и низ фините ресторани во Виена и за која треба малку повеќе од она што се служи во просечните кафеани, или ресторани. Треба повеќе артикли, свежи и одбрани прозиводи и нивен баланс со оцетот и маслиновото масло кој е мајсторство.

Според општоприфатениот извор за веројатно најпознатата салата во светот, е заслужен Кардини Цесар, Италијанец кој некаде по Втората светска војна од минатиот век емигрирал во Америка, во Сан Диего каде го отворил ресторанот “Цезар”, кој еднаш го посетила и Јулија Чајлд, еден од најголемите експерти за француска кујна во светот, и пишувала низ американските медиуми за убавината и едноставноста на оваа салата.

Еве како денес се прави таа салата во истиот ресторан Цезар, каде што таа салата е и создадена:

Според една друга, поинаква приказна, Цезар салатата наводно била измислен повеќе од деценија порано од страна на Џакомо Јуни, исто така Италијанец кој емигрирал во САД, но неговиот ресторан бил во Чикаго. И двата извори велат дека

Оваа статија е превземена од bukefal.club


Оваа статија можете целосно да ја прочитате овде.

Слични статии