Домашно, кремасто пилешко во кари сос

Колку и да не сте љубители на зачини, карито има некој посебен шмек кој одлично оди со пилешко бело месо.

Ако сте за еден вкусен ручек како од ресторан, подгответе го следниов рецепт:

Потребни состојки:
4 парчиња пилешко бело месо
1 лажица растопен путер
Сол бибер

За сосот:

2 лажици путер
1 мал кромид
1 ½ лажица брашно
2 лажици кари
¼ l пилешка супа
4 лажици полномасна павлака
Сол и бибер
1 лажичка сенф (по вкус)

Подготовка:

Пилешките гради испржете ги на путер, премачкани со сол и бибер или уште некој зачин по желба.

За сосот растопете го путерот на средна температура, во поголем сад. Додајте го кромидот и пржете додека не омекне. Додадете го брашното и карито. Постепено мешајте и додавајте ја пилешката супа. На крај додадете ја и павлаката и сенфот. Варете и мешајте додека сосот не се згусне. Зачинете и посолете.

Пилешките стекови може да ги послужите со крцкав компир и да ги прелиете со сосот од кари.

The post Домашно, кремасто пилешко во кари сос appeared first on Bukefal.

Оваа статија е превземена од bukefal.club


Оваа статија можете целосно да ја прочитате овде.

Слични статии