„Епл“ достигна вредност од еден трилион долари

Технолошкиот гигант е првата компанија во светот која вреди еден трилион долари или со бројка, 1.000.000.000.000 долари.

Цената на акциите на „Епл“ на њујоршката берза повторно е во пораст. Оваа компанија веќе неколку години е меѓу највредните во светот, со пазарна вредност од околу 900-950 милијарди долари.

Откако излезе првиот Ајфон во 2007 година, вредноста на акциите на „Епл“ порасна за 1.100%, при што само лани скокна за речиси третина, односно од регистрирањето на компанијата во 1980 година, растот е вкупно 50.000%.

Минатата година, компанијата остварила продажба во вредност од 229 милијарди долари, остварувајќи профит од речиси 50 милијарди.

Линк до статијата „Епл“ достигна вредност од еден трилион долари објавена на 365.com.mk.

Оваа статија е превземена од 365.com.mk


Оваа статија можете целосно да ја прочитате овде.

Слични статии