Хит на Твитер: Едноставен математички трик за полесно пресметување проценти

Според Science Alert, милиони и милиони луѓе го знаат триков и очекуваат дека и ние другите го знаеме. Од друга страна, како некој што внимателно ги следел часовите по математика, можеме со сигурност да потврдиме – ова никој никогаш не ни го кажал. Се чини со нас се сложуваат и огромен број корисници на друштвените мрежи, дел од нив дури и со дипломи по применета математика.

4% од 75 = ?

Имено, не секогаш е лесно да пресметате процент напамет, но со триков што се прослави на Твитер работата станува многу полесна во голем број случаи. Трикот се состои во едоставна замена на бројките од двете страни на равенката, по принцип x% од y = y% од x. Не е нов трик, но силната онлајн реакција е знак дека многумина не знаат дека постои, пишува Science Alert.

Fascinating little life hack, for doing percentages:

x% of y = y% of x

So, for example, if you needed to work out 4% of 75 in your head, just flip it and and do 75% of 4, which is easier.

— Ben Stephens (@stephens_ben) March 3, 2019

Конкретен пример: Да речеме дека треба да пресметате 4% од 75. Не звучи едноставно, но

Оваа статија е превземена од 365.com.mk


Оваа статија можете целосно да ја прочитате овде.

Слични статии