Мафини од тиква со крем-сирење и цимет (РЕЦЕПТ)

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Ставете хартиени калапчиња во отворите на тавчето за мафини.

Во голем сад измешајте ги брашното, циметот, ѓумбирот, морското оревче, каранфилчето, прашокот за печиво, сода бикарбоната и солта.

Во друг сад измешајте ги пирето од тиква (пасирана печена или варена тиква), двата вида шеќер, маслото и јајцата.

Прелејте ја смесата над сувите состојки и промешајте со гумена лопатка само колку да се навлажнат.

Распоредете ја смесата во калапчињата во тавчето за мафини. Ставете го во рерна и печете 15-18 минути или додека чепкалката вметната во средина да излезе чиста. Извадете го тавчето од рерната и оставете целосно се оладат пред да го ставите преливот.

Со електричен миксер изматете ги путерот и крем-сирењето на средна брзина додека да станат посветли, околу 2-3 минути. Со миксерот на мала брзина постепено додавајте го шеќерот во прав, матејќи. Додадете ги ванилата и циметот. Зголемете ја брзината на средно висока и матете сè додека преливот не стане светол и кремав, околу 1-2 минути.

Кога колачите ќе бидат целосно оладени, украсете ги со преливот, а на врвот, по желба, ставете по едно гумено бонбонче.

Состојки:

За тестото:

1 чаша брашно

1,5 лажичка цимет

1/2 лажичка мелен ѓумбир

1/4 лажичка

Оваа статија е превземена од bukefal.club


Оваа статија можете целосно да ја прочитате овде.

Слични статии