Народни лекови при болки во зглобовите

Проблемите поврзани со моторниот (локомоторниот) систем може да вклучуваат различни болести и растројства, како оштетување на зглобовите, ‘рскавицата, околоставните ткива и други органи на ‘рбетниот систем.

Според анкети, околу 80% од луѓето во различна возраст се соочуваат со некаков вид болка во зглобовите.  За да се намали слабоста обично се именуваат различни лекови. Не смееме да заборавиме и за народните лекови кои исто така можат да помогнат. Делиме некои од нив.

Компресија со рен

Земете мало парче рен, изрендајте го и ставете го на парче газа. Применете врз погодените места и заврзете со завој (но не премногу тесен). Оставете ја компресијата да дејствува околу 20-30 минути.

Тинктура од никулци на компир

Ако оставите стари компири неколку недели, ќе видите како врз нив се појавуваат мали израстоци. Тоа се компирови никулци. Иако не се погодни за исхрана, тие можат да ја олеснат болката во зглобовите.
Во тегла ставете мала количина никулци и посипете вотка. Чувајте на темно и ладно место за две недели. Потоа исцедете и по потреба поминувајте од тинктурата врз болните места.

Тинктура со камилица
Може да направите оваа тинктура со свежи или суви билки. Ставете ги во тегла и ги прелива со маслиново или растително масло. Потребни ви 30 г билки

Статијата е превземена од lokalno.mk


Оваа статија можете целосно да ја прочитате овде.

Слични статии