(Видео) Зошто бебињата не смеат да јадат мед?

И додека повеќето возрасни без проблем можат да јадат мед, кога станува збор за бебињата работата е поинаква.

milk with honey 3

Бебињата помали од една година не смеат да консумираат мед поради бактеријата ботулинум која може да произведе токсини во дигестивниот систем и да доведе до ретка сериозна болест позната како детски ботулизам.

За среќа, детскиот ботулизам не е чест и многу редок, но препораките се да се чека бебето да наврши една година пред да консумира мед.

Статијата е превземена од lokalno.mk


Оваа статија можете целосно да ја прочитате овде.

Слични статии